Flygande start för digitalt alumnerfarenhetsutbyte

Johan JohannessonAlumni Relationer, Alumni Relations, Blog

I mitten på november anordnade Mira det första webinaret i vad som är planerat vara en serie där Miras kunder byter erfarenheter kring ett på förhand bestämt tema med fokus på praktiskt användning. Temat för första mötet var “Alumnrelationer” och inför webinaret fick deltagarna fylla i en kort enkät kring varför de arbetar med alumnverksamhet och vilka aktiviteter som de genomför. De viktigaste anledningarna att arbeta med alumner bland våra deltagare var för att stärka lärosätets varumärke, främja nätverkande mellan alumner och skapa ambassadörer inom studentrekrytering. De aktiviteter som de flesta arbetade med var riktade och breda  utskick/nyhetsbrev till alumner samt att anordna små till medelstora evenemang för alumner.  

Om enkäten inför mötet svarade på varför det är viktigt att arbeta med alumnverksamhet och vad våra deltagare vill göra i sitt arbete så handlade första delen av webinaret mycket på hur man praktiskt går tillväga för att göra aktiviteter och hur man kan stötta andra på ens lärosäte som arbetar med alumnverksamhet på en mer lokal nivå. Det blev en livlig diskussion och flera goda idéer kom upp på det digitala bordet. Mina topp tre av de idéer (utan inbördes rangordning) som kom upp är:

  • Låt alumnerna göra sina egna alumnporträtt  – Universitetet i Agder har tagit fram ett smart koncept för att snabbt och enkelt göra alumnporträtt. De utgår från en mall med standardfrågor som de skickar till alumner som är intresserade att porträtteras. Alumnen fyller i svaren och skickar tillbaks dem tillsammans med ett foto. Sedan publiceras porträttet på hemsidan och i sociala medier. Universitetet hittar också nya alumner att porträttera via sociala medier. Kolla gärna in Universitet i Agders porträtt på deras hemsida
  • Samla goda tips och tricks i en manual för andra inom lärosätet att ta del av – Att arbeta i ett CRM kan vara en utmaning för de som inte loggar in så ofta. Ett hjälpmedel kan då vara att ta fram en manual som dels ger handfasta och praktiska tips, dels berättar vilka regler som gäller för hantering av personuppgifter, utlämnande av uppgifter och andra viktiga policyfrågor. Mira under de senaste åren hjälpt flera av våra kunder med att ta fram bra policydokument och du som är kund kan helt gratis få ta del av våra mallar och underlag för att skapa ett bra handledningsdokument
  • Använd olika design på dina mailmallar beroende på vilket budskap du vill få ut – Att kunna växla mellan olika design på en mailmall beroende på om det är ett informationsmail, ett nyhetsbrev eller en evenemangsinbjudan kan hjälpa till att skapa en igenkänningsfaktor för dina utskick och förstärka intrycket att det är många olika typer av aktiviteter som är på gång.

Andra delen av webinaret inleddes med att Magnus på Mira först berättade vad vi utvecklat under hösten samt vad som är på gång att lanseras framöver. Bland annat kommer Mira lansera en funktion som gör det lättare för alumner att interagera med och komma kontakt med andra alumner, förbättra och utöka möjligheten att hämta information från centrala studiesystem och förbättra möjligheten att följa upp utskick gjorda i Mira. Därefter gick vi över till ett rundabordssamtal där deltagarna fick berätta vad de skulle vilja att vi fokuserade på framöver som skulle förenkla deras arbete i systemet. Vi tackar för mycket bra feedback och många goda förslag och kommer diskutera dessa mer ingående i ett kommande inlägg här på bloggen.

Vi är väldigt glada över det stora engagemanget hos våra kunder under webinaret och det var superintressant att diskutera verksamhetsfrågor i ett mindre format som detta. Att döma av utvärderingen vi gjorde efter webinaret var det även uppskattat av våra deltagare och vi har absolut fått mersmak. Så vi kommer återkomma under våren med fler webinars. Vi har redan ett par idéer för teman och kanske hinner det komma ut en teaser innan jul.

Om du har en god idé kring ett webinar, så hör gärna av dig till johan.johannesson@mira.se