… du var nyss på CASE Nordic. Vad är det för konferens, varför reste du dit och hur har tankarna gått sedan dess?
– CASE Nordic är en konferens för alla som arbetar med externa relationer inom högre utbildning. Konferensen hade ett stort fokus på grunderna. Mycket handlade om att komma i gång eller bygga upp ett alumnnätverk. För oss på Mira Network är det viktigt att ha koll på aktuella trender inom ”våra områden”, därför åkte jag dit. Vi delar också gärna med oss av vår kunskap och vill såklart knyta nya kontakter.
Hur skapar man ett alumnnätverk som håller över tid?
– Det är jätteviktigt att få med sig ledningen och att sätta sina mål utifrån lärosätets vision och mål. När det är gjort är det dags att bestämma vilka verktyg som behövs för att kunna arbeta med sina aktiviteter. Annars håller inte nätverket. Börja alltså med visioner och mål, inte med verktygen!
Vad är risken med att börja i fel ände?
– För ungefär 15 år sedan var det en ganska stor alumn-boom i Norden. I dag har flera av dessa alumnnätverk lagts ned, i många fall just för att de inte var förankrade hos ledningen. När alumnkoordinatorn inte kan visa upp nyttan med sitt arbete är det lätt att verksamheten blir bortrationaliserad.
Har du några tips för att skapa engagemang bland alumner?
– De som lyckas bäst med detta fokuserar sin energi på att samarbeta med de mest engagerade alumnerna, eftersom de skapar mest värde för ditt lärosäte. Därför är det viktigt att kunna segmentera sina alumner och identifiera just denna grupp, så att du kan dra nytta av deras potential.
Något annat som fastnat i minnet?
– Jag tar med mig att det finns ett stort engagemang bland dem som jobbar med externa relationer inom högre utbildning. Jag blev också väldigt inspirerad av Joe Laufer från University of Twente i Nederländerna. Han visade hur man kan arbeta med internationella alumner med små resurser, så att de kan skapa värde. Joe och hans kollegor arrangerar alumnträffar runt om i världen, har ett särskilt välkomstprogram för internationella alumner samt ett program för universitetets lärare, så att de kan kontakta alumner på sina resor runt om i världen.
Vad vill du se mer av på nästa konferens?
– Jag skulle vilja se lite vidgade perspektiv och fler samtal om studentrekrytering och internationalisering. Det är viktiga frågor med stor förbättringspotential!