Niklas ser programmering som en lagsport

Johan JohannessonBlog, Mira

In English

Niklas Wulff drivs av processer och uppskattar att få vara engagerad från ax till limpa. Han gillar också att arbeta i team – där alla är involverade i arbetet och tillsammans hittar vägen framåt. Sedan 2016 arbetar han som Lead developer på Mira.

– Det finns en del myter inom programmering, där den om hjältekulturen är en. Myten bygger på att en person kan och vet allt, vilket är jättedåligt i längden. Det skapar en osund miljö och även ett stort personberoende. I stället är det mycket bättre om alla är delaktiga och förstår vad som görs. För mig är programmering som en lagsport – det gäller att bjuda på sin tid och involvera alla, säger Niklas.

Mira använder metoden Scrum i sin utvecklingsprocess. I praktiken innebär det att programmeringsteamet har ett kort möte med produktägare och leveransansvarig varje morgon. Här går de snabbt igenom hur arbetet gick dagen innan, vad som ska göras under dagen och om det finns några problem som måste lösas. Kort sagt en ständigt pågående dialog om läget.

Varför har du valt att arbeta med programmering?
– Jag gillar tanken på att när jag gör något så gör jag det en gång, sen gör maskinen det varje gång efter det. Den första gången en människa upptäcker ett fel ska i bästa fall vara den sista. Som jag ser det är många programmerare lite lata, vilket inte alls är något dåligt. Vi vill göra nya saker, men vi vill inte göra om dem, säger Niklas och fortsätter förklara:

– Mycket av det vi arbetar med är problemlösning och här gäller det att vara ödmjuk, att våga ifrågasätta och testa. Det är också viktigt att inte ha någon prestige, för om något fel uppstår är det antagligen vi själva som gjorde fel och ofta i det vi gjorde nyss. Vi i teamet är också beroende av att förstå vad det vi gör ska leda till och hur det ska användas, då kommer vår kompetens bäst till sin rätt. Att kunderna är involverade i vårt arbete är jätteviktigt och ökar kvaliteten på vår produkt.

Hur ser en riktigt bra arbetsdag ut?
– En bra dag är när jag lämnar efter mig en bra plats. Lite som i boy scouting – du lämnar alltid en plats snyggare än du hittar den. Det innebär att du städar undan både ditt och andras skräp. Att städa upp innebär i vårt fall att göra Mira CRM mer lättläst och robust. En annan skön känsla är att ha gjort något färdigt, att få avsluta och känna att ”yes, där satt den!”

Hur ser du på din roll i programmeringsteamet?
– Jag ser mig lite som att jag går före i djungeln med en machete. Det är inte jag som bestämmer vart vi är på väg, men jag röjer vägen så att vi kommer dit. När vår arbete inte går som vi tänkt oss så ser jag till att vi stannar upp och funderar över hur vi ska göra i stället. På det viset bygger vi sakta och tillsammans upp en bra grundplåt. Mitt mål är som sagt att bara göra saker en gång samt att skapa så stor effekt som möjligt med en så liten insats som möjligt.

Vad inspirerar dig?
– Jag och en kollega har en liten bokklubb, där vi läser faktalitteratur om programmering. Just nu läser vi om olika mönster inom programutveckling. Det är bra att ha en gemensam vokabulär och lära sig att bryta ner våra problem till välkända mönster med definierade lösningar. Varannan vecka träffas vi och diskuterar just detta, säger Niklas och tillägger:

– Jag drivs av processer och inspireras också av att se saker växa, från ax till limpa. Att få vara med och höra kollegorna diskutera hur vi ska lösa olika kunders behov och sedan vara med och se att det fungerar hela vägen – det är tillfredsställande.

Vill du också arbeta med programmering på Mira?
Just nu letar vi efter förstärkning till vårt programmeringsteam. Tycker du det Niklas beskriver låter som en arbetsplats för dig? Hör i så fall gärna av dig till: niklas.wulff@mira.se