Ny feature i Mira – multipla samverkanskategorier för evenemang

Johan JohannessonBlog, Event Management, Event Planning, Events

Vår evenemangsmodul är en av våra mest använda moduler och de flesta av våra kunder använder idag den för att skapa evenemang och göra enklare enkäter och onlineformulär. I takt med att fler använder evenemangsmodulen ökar också behovet att kunna segmentera sina evenemang och användare. Vi har därför nu släppt en release där vi gör det enkelt att tagga upp evenemang efter en eller flera samverkanskategorier och även möjligheten att sedan kunna leta fram vilka deltagare som taggats på evenemangen.

Det går nu att tagga evenemang med en eller flera samverkanskategorier och sedan filtrera fram evenemang i översiktslistan efter kategori

Så här funkar det:

  • På ett evenemang går det nu att ange en eller flera samverkanskategorier. Tidigare gick det bara att ange en kategori, men nu kan ett evenemang tillhöra ett valfritt antal kategorier.
  • I listan över evenemang går det nu att både sortera och filtrera på samverkanskategorier.
  • I listan över evenemangsdeltagare taggas dessa nu med samma samverkanskategorier som evenemangen vilket gör att det blir enkelt att identifiera vilka deltagare som är kopplade till vilka samverkanskategorier

Dessa uppdateringar medför att det nu blir enkelt att segmentera och hitta sina evenemang och deltagare. Flexibiliteten ökar också då ett evenemang numera kan tillhöra flera olika kategorier. Ett förslag som vi överväger att implementera är att för varje användare kunna spara filtreringen i evenemangslistan från session till session. På så sätt behöver man bara se de evenemang som tillhör de kategorier som man själv arbetar med. Det låter som en smart idé, tycker vi!