Nya dataskyddsförordningen (GDPR) och samverkan – samtycke eller uppgift av allmänt intresse?

Magnus BrattBlog, CRM, GDPR

En risk med den nya dataskyddsförordningen är, utöver viten och negativ publicitet om man inte följer lagen, att man inte får förutsättningar att fortsätta bedriva sin verksamhet effektivt. Det finns idag en uppfattning hos vissa att den enda lagliga grunden för att behandla personuppgifter om tidigare studenter är alumnens samtycke. Min bild är att det är en missuppfattning. Det finns … Read More

FAQ: Varför behöver vi ett separat CRM-system för alumner? Räcker inte LADOK?

Magnus BrattAlumni Relations, Blog, Events, GDPR

Ibland får vi frågan om varför lärosäten behöver ett separat CRM-system för att hantera alumner då alla tidigare studenter redan finns i LADOK (eller motsvarande studentregister). Alla studenter finns i Ladok. Men utan kompletterande system så är det inte möjligt att bedriva en bra alumnverksamhet, då man inte har möjlighet… att få en helhetsbild av lärosätets relation till en alumn, … Read More

Webinar tre av tre – Smart funktionalitet som gör det lättare att uppfylla kraven i dataskyddsförordningen

Johan JohannessonBlog, GDPR, Webinar

Snart träder den nya dataskyddsförordningen i kraft. Vi har funderat på inom vilka områden där vi kan hjälpa våra kunder att underlätta arbetet med att uppfylla dataförordningens krav. I vårt tredje och sista webinar med fokus på den nya dataskyddsförordningen tittade vi på den funktionalitet vi planerar ta fram för att göra det enklare att arbeta i enlighet med datainspektionens krav. Som utgångspunkt för … Read More

Webinar två av tre – Hur du säkerställer att du arbetar enligt den nya dataskyddsförordningen

Johan JohannessonAlumni Relations, Blog, Fundraising Management, GDPR, Webinar

Vilka verktyg behöver du för att säkerställa att du följer nya dataskyddsförordningen och vad ska man tänka på när man arbetar i CRM-system efter att den nya förordningen trätt i kraft? Under vårt andra webinar i en serie av tre med fokus på den nya dataförordningen var det några av de saker vi berörde. Vår målsättning med var att gå … Read More

Webinar ett av tre – Nya dataskyddsförordningen för dig som arbetar med externa relationer i Norden

Johan JohannessonBlog, GDPR, Privacy, Webinar

Hur kommer tillämpningen av dataskyddsförordningen skilja sig för de lärosäten som är myndigheter jämfört med andra organisationer? Detta var en av de frågor Magnus försökte svara på när han idag höll det första webinaret i en serie av tre med fokus på den nya dataskyddsförordning som träder i kraft under våren 2018. Inför webinaret var vår målsättning att dels ge … Read More

Tre webinars om nya dataskyddsförordningen för dig som arbetar med externa relationer

Johan JohannessonBlog, GDPR, Privacy, Webinar

EU har beslutat om en ny förordning som innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och kallas dataskyddsförordningen eller GDPR (General Data Protection Regulation).  Jämfört med tidigare lagstiftning så är både regler och sanktioner hårdare. All automatisk behandling av personuppgifter och alla register som innehåller personuppgifter berörs av GDPR. Till skillnad från … Read More

Nya dataskyddsförordningen (GDPR): vad innebär det för dig som arbetar med externa relationer och vad gör Mira?

Magnus BrattBlog, CRM, ERM, GDPR

EU har beslutat om en ny förordning som innehåller regler om hur man får behandla personuppgifter. Förordningen börjar gälla den 25 maj 2018 och kallas dataskyddsförordningen eller GDPR. Förordningen kommer att gälla direkt i alla EU:s medlemsländer och ersätter nationella regler, som till exempel Personuppgiftslagen i Sverige respektive Finland. GDPR kommer även ersätta personvernsreglerna i Norge. Jämfört med tidigare lagstiftning … Read More